Schutters

Kruisboogschutters

Het Sint-Jorisgilde Reusel schiet met de kruisboog op wip.

De kruisboog is traditioneel het wapen wat het gilde hanteert. In de caert van 1606 staat nadrukkelijk dat het gilde een kruisbooggilde is. Het schieten met de kruisboog op wip is een leuke hobby welke in wedstrijd verband kan beoefend worden en waarbij ook de ouderen normaal mee kunnen strijden voor de prijzen. Iedereen vanaf 16 jaar kan mee schieten.

 

De kruisboog.

Een kruisboog is een wapen wat gespannen wordt met een spanner (knecht).

De kracht is vele malen groter dan met een handboog (pijl en boog zoals voorgesteld bij de Indianen). Bij komend voordeel van de kruisboog ten opzichte van de handboog is dat tijdens het richten geen kracht vereist is om het geheel gespannen te houden. Het is richten en de trekker overhalen. De kruisboog welke gebruikt wordt, valt onder de wapenwet. Het bezit van een kruisboog is verboden tenzij men lid is van een gilde zoals het Sint-Jorisgilde Reusel.

 

De Wip.

Met de wip wordt bedoeld een schutsboom van 12 tot 12,5 meter hoog waarop een plaatje is bevestigd. Het doel is om het plaatje van de schutsboom te schieten. Het plaatje kan variëren in grootte. De schutter staat dan vlakbij de schutsboom om het plaatje af te schieten.

 

Het Sint-Jorisgilde Reusel heeft een groep van actieve schutters.

Deze schieten wedstrijden onderling binnen het gilde, wedstrijden bij andere gilden en op de gildedagen. Met een paar andere gilden wordt er bij zomertijd oefenavonden gehouden.

 

Jaarlijks houden wij zelf natuurlijk ook wedstrijden. Zowel onderling als met andere gilden. De grootste wedstrijd die voor alle schutters open staat is de wedstrijd om de Zilverenkruisboog.

 

Een kleine kijk met foto’s van de wedstrijd om de Zilverenkruisboog in 2020.

Een kleine kijk met foto’s van de wedstrijd om de Zilverenkruisboog in 2019.

Een kleine kijk met foto’s van de wedstrijd om de Zilverenkruisboog in 2018.

 

 

Informatie over het schieten met de kruisboog op wip is te vragen aan: de schietcommissie van het Sint-Jorisgilde Reusel

 

 

Reacties zijn gesloten.